Argos implementat pel CECAT

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) és el centre superior de coordinació i informació de l’estructura de protecció civil de Catalunya. Vetlla per la bona gestió de les emergències a través de la coordinació dels diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en la resolució de situacions en què calgui l’activació d’un pla d’emergències. Té com a última finalitat la seguretat de les persones, dels seus béns i drets, i també la previsió i la minimització dels efectes que poden patir en cas d’emergència.

El CECAT va ser soci del projecte ANYWHERE, finançat per la Comissió Europea sota el programa marc H2020, on va intervenir en el disseny i prova d’un sistema d’anticipació de l’impacte i alerta per a emergències d’origen meteorològic.

Ara, el sistema Argos (fruit dels desenvolupaments iniciats en el projecte Anywhere) ha estat implementat per a donar servei al CECAT en la gestió d’emergències.

En aquesta primera implementació, Argos inclou (entre d’altres) de forma integrada:

  • Avisos oficials de diferents organismes: Situació Meteorològica de Perill (SMP) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Fenomenos Meteorológicos Adversos (FMA) de l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET).
  • Sensors de diferents organismes i empreses: Estacions meteorològiques automàtiques de l’SMC i de l’AEMET, aforaments i informació d’embassaments de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de la Confereración Hidrográfica del Ebro (CHE), i aforaments de SmartyRiver.
  • Models de previsió meteorològica del Centre Europeu de Previsions a Mitjà termini (ECMWF: European Center for Medium-range Weather Forecasts).
  • Productes de previsió de pluja a curt termini (nowcasting) i d’impacte per pluja puntual (superació de capacitat de drenatge) i per pluja agregada (creixement de torrents i rieres), basats en informació radar (usant les dades de radar de l’SMC) mitjançant algorismes del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorològia de la Universitat Politècnica de Catalunya (CRAHI-UPC).
  • Informació i previsions relacionades amb inundacions del European Flood Awareness System (EFAS).
  • Informació de zones vulnerables per inundacions i risc associat de l’ACA i la CHE.
  • Informació de previsions de situació meteorològica favorable per a incendis del European Forest Fire Information System (EFFIS).
  • Mapa de predicció del risc d’incendi del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
  • Productes de previsió de l’impacte de la neu al transit i estat de les vies, mitjançant algorismes del CRAHI-UPC.
  • Sensors de contaminació atmosfèrica de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).
  • Previsions de la qualitat de l’aire del Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) per a diferents contaminants.
  • Trucades d’emergència rebudes en temps real al 112.
  • Incidències de trànsit en temps real i càmeres del servei català de trànsit.
  • Informació de vulnerabilitat i elements crítics de la pròpia Protecció Civil de Catalunya, la qual s’activa en temps real en funció de la previsió de les dades i els diferents algorismes d’anticipació d’impacte per als diferents perills de la plataforma.
  • Cartografies múltiples de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), de l’Instituto Greográfico Nacional (IGN) i d’altres proveïdors.

Durant el període de servei, les dades i algorismes inclosos aniran augmentant en funció de les necessitats.

 

Exemple del servei Argos en la seva implementació per al CECAT. La imatge mostra l’acumulació de pluja observada mitjançant radar meteorològic, juntament amb les trucades rebudes al 112 i les incidències de trànsit del servei català de trànsit.

Argos permet la configuració d’alertes de forma individual per usuari i sobre elements crítics, municipis o altres elements d’interés. Envia notificacions personalitzades i disposa d’APIs per connexions amb altres sistemes.